Tuesday 24 April, 2012

Sports Pavilion / Vicente Núñez Arquitectos


© Fernando Alda

Architects: Vicente Núñez Arquitectos – Juan Vicente García, Pablo Núñez Paz, Eduardo Duro Almazán
Location: Linares, Spain
Collaborators: Iñigo Pericacho Sánchez, Jesús Domínguez Miñambres, Carmen Figueiras Lorenzo, Jaime Pérez Linares, Ana Rodríguez Pando, Claudia Henao Ocampo, Miguel Angel Zarzoso
Client: University of Jaen
Completion: 2010
Contractor: VIAS
Built area: 2.479,94 sqm
Photographs: Fernando Alda

© Fernando Alda

The sports center design responds to the unique presence that the parcel has in the environment, so that the intervention has been careful to promote their inclusion in the landscape. The relationships between the components of the set comprise a sequence composition. The main volume of sports is a piece of concrete and polycarbonate blends with the terrain and home to the arena of 30×45 m. Beside him sits a blind volume of concrete with lower and that welcomes the support program to court (locker room equipment, administration, nursing, referees changing rooms, storage facilities).

Ventilation and lighting of these units is produced by two interior courtyards that serve your time of transition with the court. On the main volume supports the piece of gym, flying over this viewpoint became direct their views to the campus. Their enclosure has been solved by curtain wall protected by a stainless steel mesh stretched filtering sunlight.

© Fernando Alda

A gym is located behind a large deck and grass-finished wood floating floor that serves as a recreation and extension outdoor activities. The roof folds into one end and accusing protecting access to it via a ramp-step, this gesture becomes the star of the west side of the building. Singular element are arranged in a panoramic lift connects the different levels of the pavilion that guarantees the accessibility of it. The building is naturally suited to the slope, and the main entrance is located on the upper part of the parcel over a ramp that runs entrenched on the north facade. At the same facade and building on the slope of the land there is a second access to the grandstand area.

With access from the arena and along the south elevation of the building are designed motorized sliding doors that integrate and communicate the court with an exterior platform paved with concrete. Structurally, the building consists of concrete walls, great song metal beams on the cover of the court, trusses in the volume of the gym and decking slabs. The coating inside the pavilion have been resolved by synthetic floor finish polyurethane wood fiber panels in the vertical walls. They provide warmth and comfort acoustic courts.

elevation 01

In the design of the urbanization we have sought to respect fully the topography of the parcel prior and intervening with subtlety in it, looking for low maintenance of it. In access has been provided a platform that houses the parking area shaded by a group stancial of limes, place of arrival to the complex and broken footpath boot that provides access to the pavilion.

Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
Sports Pavilion / Vicente Nuñez Arquitectos © Fernando Alda
1st floor plan 1st floor plan
2nd floor plan 2nd floor plan
construction section construction section
elevation 01 elevation 01
elevation 02 elevation 02
elevation 03 elevation 03
elevation 04 elevation 04
ground floor plan ground floor plan
section section


Related Posts


enTera House / Elisa Valero Arquitectura
Architecture
Polyvalent Social Center in Lancha del Genil / Elisa Valero Ramos
Architecture
Seville University Residence Hall / Donaire Arquitectos + SSW Arquitectos
Architecture