Friday 30 March, 2012

Rijn IJssel / LIAG


© Vulkers Fotografie

Architects: LIAG
Location: Middendachtensingel 2, Arnhem, The Netherlands
Client: Board Rijn IJssel, Arnhem NL
Scope: 14,518 sqm
Design Team: Erik Schotte, Esther Klausen, Koos Lieverse, Arie Aalbers
Photographs: Iemke Ruige, Vulkers Fotografie 

   

© Vulkers Fotografie

In order to elevate the new school building to symbolise the redevelopment of both the Presikhaaf neighbourhood and the regional community college, a highly transparent building was created with practice rooms oriented to the surrounding residential area. The structure of the building and activities going on inside can be observed readily from the outside. The generous overhangs on the top floor, the interplay of lines around the edges of the floor and the huge glass surfaces lend the building a powerful, striking appearance.

The red carpet from the original educational vision was used in the final version of the concept as an organisational element throughout the entire building: long, wide stairs and terraces dissect the floors. Alcoves were added to the stairs; semi-closed, but transparent. The stairs provide access to all of the teaching areas, which adds emphasis to the transparent character of the building.

© Vulkers Fotografie

This is a flexible building, with an open character that offers a secure and comfortable learning environment, and meets both current and future educational needs. The shape of the building is compact, which minimises the face of the outside wall and consequently retains more energy. The wide range of study programmes required considerable diversity in terms of rooms. However, demand could easily change in the future, which is why flexibility was a non-negotiable requirement. LIAG responded by choosing a column structure with column distances and adjustable heights in order to allow for various layouts. The column structure enables flexible use, thus ensuring a long lifespan and occupancy.

1st floor Plan

Rijn IJssel / LIAG © Vulkers Fotografie
Rijn IJssel / LIAG © Iemke Ruige
Rijn IJssel / LIAG © Iemke Ruige
Rijn IJssel / LIAG © Iemke Ruige
Rijn IJssel / LIAG © Vulkers Fotografie
Rijn IJssel / LIAG © Vulkers Fotografie
Rijn IJssel / LIAG © Vulkers Fotografie
1st floor Plan 1st floor Plan
2nd floor plan 2nd floor plan
3rd floor plan 3rd floor plan
4th floor plan 4th floor plan
ground floor plan ground floor plan
section 01 section 01
section 02 section 02
section 03 section 03
section 04 section 04

Rijn IJssel / LIAG originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 30 Mar 2012.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?


Related Posts


Blue Hills House / la SHED architecture
Architecture
Blue Hills House / la SHED architecture
Architecture
Modern Composition of Regular Forms: Cape Town’s Luxurious POD Boutique Hotel
Interior Design