Wednesday 25 April, 2012

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu


House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Wooden sticks shield the facades of this house in Belgium by Ghent studio Architecten De Vylder Vinck Taillieu, while a tree bursts through the roof.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Screening exterior walls at both the front and back, the crisscrossing wooden batons feature integrated doorways.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Grey tiles clad the remaining two walls, the roof and even the chimney.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Clusters of missing tiles create openings for windows, while missing tiles on the roof give way for branches of the tree that is enclosed between the rear screen and the wall behind.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

There are three storeys inside the house, where a chunky concrete frame is left exposed.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

See more projects in Belgium by following this link.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Photography is by Filip Dujardin.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Here’s some more information from Architecten De Vylder Vinck Taillieu:

House Bernheimbeuk at GB.

House.
A small site. A small house.
The small budget.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

An even smaller house.
Square meters don’t matter.
Mechanics of living versus unexpected sense of space.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

A small site. And huge trees.
Tree in house. Tree in room.
Room outside. The drawing.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Or, rather, the tree. Or, rather, the column.
That drawing.
Is the section of the column on which and around which the house rests.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

A column that has become a tree. Among the other trees.
Structure. As starting point.
As finishing point. What is in between is a quest for making and imagining.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

So how a column might be.
Might become.

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Design architects: architecten de vylder vinck taillieu (Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu)

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Design team: Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu, Lauren Dierickx, Gosia Olchowska

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Structural Engineering: UTIL Structuurstudies cvba, Brussel

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Shell of construction and finishing: Bouwonderneming Verfaillie bvba, Beernem, client themselves

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Carpentry: Dirk Janssens bvba, Zaffelare:

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Roofing: Ducla bvba, Beernem

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

m2: 99 m2

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Budget: Private
Client: Private

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Location: GB., Belgium

House Bernheimbeuk by Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Design phase: 2009 – 2011 (delivered)


Related Posts


Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten
Residential
Schiecentrale 4B tower with protruding storage by Mei Architecten en Stedenbouwers
Residential
Museum De Fundatie by Bierman Henket architecten
Residential