Friday 20 April, 2012

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten


Slideshow: there are no horizontal crossbeams to interrupt the vertically striped wooden batons that clad this house outside Munich by German architects Titus Bernhard.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

Matching wooden slats frame the building’s deep-set windows, which fold around the corners of walls as well as up over the concealed eaves.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

The structure below the wooden cladding is constructed from prefabricated elements that were assembled onsite.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

The name of the three-storey residence is House 11×11, which relates to its square shaped dimensions in plan.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

The lowest level is an underground basement, while an open-plan living and dining room occupies the ground floor and a bedroom and two offices are located upstairs.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

See more houses in Germany here.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

Photography is by Jens Weber & Orla Conolly.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

Here’s some more information from Titus Bernhard Architekten:

House 11×11

The idea behind House 11 x 11 was to design an apparently compact house of homogenous materials, with a low external surface but as large a usable area as possible, a house that serves a family as an inhabitable sculpture and shows its exterior as an image of the inner organization.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

House 11 x 11 is an icon for its users, symbolic and built with a new method of construction: the exterior walls and the wooden roof made of prefabricated elements are covered by a vertical wood-lamella façade without counter-battens, converging on the ridge of the roof.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

A pronounced graphic character is the result, reinforced by the variable density and very precise setting of the lamellae, including the integration of the wooden window frames.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten

The inner organization expresses itself in the open-plan floor space of the ground floor, containing a kernel for secondary uses as a space continuum, connecting optically with the upper story by means of airspaces and cleverly designed lighting.

House 11×11 by Titus Bernhard Architekten


Related Posts


Stackle modular shelving system designed by THINKK Studio
Furniture
Coldwater Studio by Casey Hughes Architects
Architecture
Original and Colorful Approach to the Classic Bench: “Pylon”
Interior Design