Thursday 29 March, 2012

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc


Slideshow: chunky chimneys bring natural light and ventilation inside the three adjoining blocks that comprise this dark grey house in Kildare, Ireland.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Irish architects Dot Architecture and Soc-Arc designed the walls and sloping roofs of C-House on top of the substructure of an existing house that had been irreparably damaged by flooding.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Inspired by the forms of a traditional Irish bungalow, the house has a single row of low-silled windows that create the false impression that each block has only one storey inside.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Once inside, one of the blocks is revealed to house two floors of bedrooms while the other two contain double-height living and dining rooms.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Other projects we’ve featured from Ireland include a mews house with protruding brickwork see all our stories about Ireland here.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Photography is by Paul Tierney.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Here’s some more information from Dot Architecture:

C-House

In August 2008 a 1980s family home in rural county Kildare lay submerged under 1m of water during three separate, unprecedented flash floods. The family devastated by the loss of their home saw the opportunity in rebuilding, to remodel the house while making it safe from possible future floods.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Alterations to the existing ground levels were essential. The existing slab and raft foundations were to be reused as much as possible to reduce costs and environmental impact.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The existing external walls were cut at cill level of the original house, filled, and used as retaining walls providing a new raised ground floor level 1.2 metres above the original.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Building material salvaged from walls above cill level was re-used where appropriate as fill below the new ground floor slab. A lower ground floor level was formed by tanking a leg of the original ground floor.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The project is a contemporary interpretation of an Irish Bungalow, answering issues of context, planning and site levels. Three blocks sit on the site connected through an interlocking knuckle hall linking the uses of living, kitchen/dining and sleeping.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The ‘light chimneys’ direct light deep into these spaces leaving an ecclesiastic glow in the space and act as mini stacks for natural ventilation of the spaces.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Additional floor area and natural light were primary drivers for the scheme, as the previous house had been dominated by a long and eternally dark corridor surrounded by a series of box rooms. The project uses both direct and borrowed light from the light funnels.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The two-storey Sleeping block is a tanked part-basement polished white concrete floor built on the existing slab, a void punched through the floor above brings light to the new hall below.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The rooms are lit by tilting/pivoting/swinging large format hardwood windows and doors using a modular size of 2.25m x 1.5m throughout.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The upper floor is supported on a cranked beam giving additional height to the first floor rooms without overly raising the ridge level and retaining the appearance of bungalow externally.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The crank in the beam returns space to the lower level bedrooms enabling the larger format windows to pull in more light at this level.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The entire first floor level is lit by the large light chimney, providing direct and borrowed light to the bedrooms and study by use of internal rooflights, screens and voids.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The living spaces in the front block can be combined by folding back two large triangular flush screens, 1.5m x 4.5m, leaving the central chimney in the round.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

The kitchen/dining block is an addition to the original footprint providing an 8m x 8m square floor with pulled-in slider and overhang forming a porch between the adjoining utility and back garden. Light falls from above via the off-centre light funnel.

C-House by Dot Architectureand Soc-Arc

Floor Area: 260 m²Architects: Steven Connolly, Alan Connolly & Gráinne Daly

Quantity Surveyors: Mulcahy McDonagh and Partners (MMP)

Joinery: McNally Joinery
Dining Table and Bench: Kieran Costelloe, Furniture Restorer and Cabinet Maker
Client: Private
Location: Prosperous, Co. Kildare, Ireland Project
Size: 260 m2
Project Duration: 12 months


Related Posts


Baton Rouge Magnet High School / Chenevert Architects + Remson|Haley|Herpin Architects
Architecture
Controversy Reigns Over Southbank Centre
Architecture
Modern and Warm Home With External Cladding by Stephenson ISA Studio
Interior Design