Monday 01 February, 2010

Pediatric Clinic / 4of7 Architecture


\"\"

4of7 Architecture’s competition proposal for a pediatric clinic in East Africa is a modular configuration that will expand to accommodate more people when necessary.   The proposal was an entry for the “Design for the Children“ competition which asks designers from around the world to develop a sustainable, culturally responsive, pediatric clinic model for Rwanda.  This modular configuration is a “spatial solution” that will connect a major network of health care.

More about the project and more images after the break.

The design is configured to suite different surroundings and varied demands.  The repetition of the corrugated steel shell  and I-beam structure held at nodes positioned on the perimeters of the two concentric circles is capable of supporting infinite growth within a recursive geometric pattern.  The module has been designed for the ease of construction as seen in the diagrams:

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

The design also promotes ways of social interaction by planning for integration between spaces for education, recreation and living.

\"\"

All facilities are facing the courtyard to allow trouble-free orientation for the patients and if needed to provide a secured environment. The entire structure and shell envelope of phase one of the clinic may be packed into a single container measuring 4mx3mx2.4m or volume of 28.8m³.  The package includes corrugated steel sheets and an I-beam structure which could be easily delivered by land or air to most secluded locations.  From there on the construction process will rely upon very basic skills and gradual introduction of other components such as flooring, insulation, windows and doors, finishes, furniture, equipment.

As seen on designboom

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"


Related Posts


Inspiring Japanese Architecture Neighboured by Rice Fields: Kawate Residence
Interior Design
Kawate / Keitaro Muto Architects
Architecture
KCH / Kochi Architect’s Studio
Architecture