Friday 20 April, 2012

Emmen Theatre and Zoo Entrance / Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep


Emmen Theatre and Zoo, designed by Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep, is an unusual cultural building that brings together culture and nature. The building design, which won the first prize in the international competition, will constitute the entrance to a large zoological park of 10 hectares and comprises two main stages with a capacity of 1,150 people in total, an additional stage, exhibition and conference facilities. The building in itself covers 16,000 m2. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep

The contrast between city and nature are united in the building design where the rectangular frame structure and the organic, curved roof merge into each other. The roof arouses associations of an animal’s back. It creates a distinctive entrance to the zoo and stands out as part of the city skyline. The building will be a large theatre in itself. Viewed from the city, it opens up as a magic window towards the natural wildlife in the zoo – while the city is staged as a large urban universe viewed from the zoo.

Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep

The design incorporates the surrounding outdoor spaces in a unifying scenography: The large new urban square; the landscape element, introducing the zoological park; the roof landscape, providing visitors with the opportunity to take a break from the noise and activity of the city.

Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep

The building design as a large stage structure allows the theatre to stage many different activities. The walls can be moved, and it is possible to open up the small stages and thus create new outdoor stages. In addition, the main passage area of the building situated in connection with the foyer balconies constitutes a magnificent stage opening up to city life.

model 01

Sustainability has been an important design parameter in the development of the new theatre in Emmen. The integration of daylight, geometry and flexibility in the building reduces the energy consumption without use of technology. The design is energy-efficient in itself and forms an important part of the sustainability concept of the building. The design ensures a good indoor climate and a comfortable outdoor climate on the urban square under the roof. The large overhangs of the east and west facades protect the square from the sun and rain. Forming part of the frame structure, the remaining facades are solid and feature large windows to the north and small openings to the south. Plenty of overhead lights in the roof provide the various foyers and halls with ample daylight.

model 02

Emmen Theatre is a compact volume. The flexible design allows for the sizes of the various rooms to be adjusted as needed and reduces the energy consumption for heating or cooling. The large foyer and meeting space serves as a buffer for natural ventilation. The roof landscape of the theatre plays an important role in terms of reducing energy costs. The collection of rainwater cools down the entire structure through the concrete. At the same time, the roof collects water for watering the roof garden and for filling up the small canals and lakes, which – as small water falls – fall from the roof into the fountain in front of the building.

Architects: Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep
Location: Emmen, The Netherlands
Team from Henning Larsen Architects: Troels Troelsen (creative manager), Martin Stenberg, Thomas Ponds, Mohammad Wesam Al Asali, Adam Ciuk and Joakim Allerth
Team from Van den Berg Groep: Dick van de Merwe and André Lageweg
Client: City of Emmen
Gross floor area: 16,000 m2
Construction period: 2012-2015
Type of Assignment: 1st prize in international competition

Emmen Theatre and Zoo Entrance (1) Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep
Emmen Theatre and Zoo Entrance (2) Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep
Emmen Theatre and Zoo Entrance (3) Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep
Emmen Theatre and Zoo Entrance (4) Courtesy of Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep
Emmen Theatre and Zoo Entrance (5) model 01
Emmen Theatre and Zoo Entrance (6) model 02
Emmen Theatre and Zoo Entrance (7) model 03
Emmen Theatre and Zoo Entrance (8) model 04
Emmen Theatre and Zoo Entrance (9) section 01
Emmen Theatre and Zoo Entrance (10) section 02
Emmen Theatre and Zoo Entrance (11) sketch 01
Emmen Theatre and Zoo Entrance (12) sketch 02
Emmen Theatre and Zoo Entrance (13) sketch 03
Emmen Theatre and Zoo Entrance (14) sketch 04
Emmen Theatre and Zoo Entrance (15) sketch 05
Emmen Theatre and Zoo Entrance (16) sketch 06 - city gate
Emmen Theatre and Zoo Entrance (17) sketch 07 - zoo gate
Emmen Theatre and Zoo Entrance (18) sketch 08

 

Emmen Theatre and Zoo Entrance / Henning Larsen Architects and Van den Berg Groep originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 20 Apr 2012.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?


Related Posts


Cliff House by Dualchas Architects offers panoramic views of a Scottish loch
Residential
Origami House by TSC Architects features a roof modelled on folded paper
Residential
Wolveridge Architects adds timber-clad extension to Northcote Residence
Residential